Žádné oddělení není právě otevřené
Regionální osobnost měsíce července
Regionální osobnost měsíce července


Karel Tříska

1904 - 1995

Poslední černínský archivář, autor publikací o historických památkách


Obr.: Jindřichohradecký zpravodaj. 2024, č. 7, s. 11


Datum narození: 11. 7. 1904
Místo narození: Praha
Datum úmrtí: 8. 8. 1995
Místo úmrtí: Jindřichův Hradec


Pražský rodák Karel Tříska brzy po studiích na Univerzitě Karlově (dokončil je v roce 1929) a po krátkém působení v Československém státním archivu zemědělském odešel do Jindřichova Hradce. Zde působil v zámeckém archivu do doby, kdy přešel jako vedoucí oddělení do Státního archivu v Třeboni. Archivu v Jindřichově Hradci však zůstal věrný nejen v době svého profesního působení v Třeboni, ale i po odchodu do důchodu. Byl aktivním členem spolku Přátelé starého Jindřichova Hradce a hercem i režisérem divadelního spolku Jablonský. Vedle celé řady odborných statí a drobnějších monografií je spoluautorem dvou obsáhlejších publikací, první, z roku 1980, je věnována Černínskému paláci v Praze, druhá, z roku 1986, hradům, zámkům a tvrzím v Jižních Čechách. Od jeho narození uplyne letos v červenci 120 let.

Zdroj: ŘEŘICHOVÁ, Sylvína. Jindřichohradecký archivář PhDr. Karel


Přečtěte si:

Tyto knihy a články najdete v on-line katalogu a článkové databázi Městské knihovny Jindřichův Hradec: https://jh.tritius.cz/

BÍLEK, Josef. 85 let Karla Třísky. Výběr z prací členů historického klubu při Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích. Roč. 26, č. 2 (1989), s. 42.

Lorenc, Vilém - Tříska, Karel: Černínský palác v Praze, 1980

TŘÍSKA, Karel. Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. V, Jižní Čechy. 1. vyd. Praha: Svoboda, 1986. 293 s., barev.fot., mp.

Obr.: www (Obálky knih)

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.
Rozumím
Více informací